Υδρογονωμένα λιπαρά (trans λιπαρά)

Τα υδρογονωμένα λιπαρά είναι τεχνητά λιπαρά τα οποία δημιουργούνται μετά από επεξεργασία φυτικών λιπαρών (όπως το φοινικέλαιο, ηλιέλαιο, καρυδέλαιο κτλ).

Τα υδρογονωμένα ή αλλιώς trans λιπαρά βρίσκονται στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα πχ μπισκότα, κέικ, ψωμί του τοστ κτλ.

Γιατί υπάρχουν τα trans λιπαρά;

Τα υδρογονωμένα λιπαρά (trans λιπαρά) είναι φυτικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων για να αντικαταστήσουν τα ζωικά λιπαρά που είναι πιο ακριβά.

Τι είναι τα trans λιπαρά;

Τα trans λιπαρά είναι φυτικά λιπαρά τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες ώστε να αποκτήσουν στερεά μορφή και υφή παρόμοια με του βούτυρου.

Άτομα υδρογόνου προστίθενται στα φυτικά λιπαρά. Η επεξεργασία αυτή ονομάζεται υδρογόνωση. Φανταστείτε τι θα συμβεί αν τηγανίσετε στο ίδιο λάδι για αρκετές φορές. Δεν αλλάζει η υφή του; Μοιάζει να «πήζει» και να γίνεται κάτι ανάμεσα σε ζελέ και βούτυρο. Κάπως έτσι φανταστείτε το λοιπόν!

Είναι επικίνδυνα τα υδρογονωμένα λιπαρά;

Με μία λέξη: ΝΑΙ! Είναι επικίνδυνα και θα πρέπει να τα αποφεύγουμε! Τα υδρογονωμένα λιπαρά (trans) αυξάνουν κατά πολύ τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και ελάχιστες ποσότητες trans λιπαρών στην διατροφή μας, αυξάνουν όσο κανένα άλλο τρόφιμο τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Και δεν είναι μόνο αυτό! Οι έρευνες δείχνουν ότι τα trans λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερίνη, ενώ παράλληλα μειώνουν την καλή χοληστερίνη.

Σε ποια τρόφιμα βρίσκονται τα trans λιπαρά;

Τα υδρογονωμένα λιπαρά δυστυχώς βρίσκονται σε πάρα πολλά τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μία γρήγορη ανάγνωση στις ετικέτες τον προϊόντων θα σας σοκάρει. Από το πιο «αθώο», δήθεν υγιεινό μπισκότο, μέχρι και τα ψωμιά του τοστ, περιέχουν trans λιπαρά! 

Θα πρέπει να διαβάζετε ΠΑΝΤΑ και με μεγάλη προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε. Έχω ανακαλύψει τροφές υπεράνω πάσης υποψίας να περιέχουν υδρογονωμένα λιπαρά. Μέχρι και σε ταχίνι με μέλι ή ταχίνι με κακάο υπάρχει! Μεγάλη προσοχή στις ετικέτες λοιπόν!
Τα trans λιπαρά μπορείτε να τα διαβάσετε ως: υδρογονωμένα φυτικά λιπαρά, μερικώς υδρογονωνομένα φυτικά λιπαρά, επεξεργασμένα φυτικά λιπαρά, μερικώς υδρογονωμένα πολυακόρεστα κτλ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην εμπιστεύεστε τρόφιμα που απλώς «δηλώνουν» υγιεινά. Μπορεί ένα ψωμί του τοστ ολικής αλέσεως ή πολύσπορο να φαίνεται ως μία υγιεινή επιλογή, αν διαβάσετε τα συστατικά όμως το πιο πιθανό είναι πως θα δείτε ότι περιέχουν trans λιπαρά. Γι’αυτό να διαβάζετε πάντα τα συστατικά.

This entry was posted in Διατροφή and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to Υδρογονωμένα λιπαρά (trans λιπαρά)

  1. Ο/Η Manwlis λέει:

    Καλησπέρα,
    Ωραίο το άρθρο σου, χρειάζεται μερικές διορθώσεις όμως σε κάποια σημεία.
    Τα trans λιπαρά είναι αυτά που απέτυχαν να υδρογονωθούν σωστά και περιστράφηκε ο διπλός δεσμός για να σχηματίσει κάποιο ισομερές. Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει στο τηγάνι και γενικά σε κουζίνα, είναι καθαρά βιομηχανική. Αυτό που συμβαίνει στο τηγάνι είναι οξείδωση από την υψηλή θερμοκρασία και την έκθεση στον αέρα. Καλό είναι να προτιμάμε λιπαρά που δεν οξειδώνονται εύκολα στο μαγείρεμα και εδώ έχουμε την τύχη να βρισκόμαστε στην Ελλάδα όπου έχουμε πρόσβαση σε ελαιόλαδο χωρίς πολλά έξοδα. Οι μαργαρίνες που ισχυρίζονται ότι έχουν ελαιόλαδο συνήθως έχουν λιγότερο από 50% ενώ τα υπόλοιπα είναι σπορέλαια που δεν αναγράφονται λεπτομερώς. Ο κανόνας συνήθως είναι πως ότι έχει φυτικά έλαια έχει το πιο φθηνό διαθέσιμο έλαιο στην χώρα παρασκευής δηλαδή σχεδόν παντού σπορέλαια. Όπως είπες και εσύ λοιπόν, προσοχή στις ετικέτες. Αν οι ετικέτες δεν γράφουν ενοχλήστε την εταιρία με ένα τηλέφωνο, έτσι συμβάλουμε στην συνολική προσπάθεια να ξέρουμε τι τρώμε.

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!