Μπορώ να γυμνάζομαι όταν είμαι κρυωμένος;

Οι επιστήμονες λένε πως κατά μέσο όρο, ο κάθε άνθρωπος περνάει 2 – 3 κρυώματα τον χρόνο. Εγώ τείνω να ανεβάσω τον μέσο όρο της στατιστικής αυτής, καθώς το κοινό κρύωμα φαίνεται να μου έχει μεγάλη αδυναμία και με επισκέπτεται τακτικά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου! Έτσι λοιπόν, μιας και τις 3 φορές το χρόνο τις έχω στο τσεπάκι (σε καλή χρονιά βέβαια!), έπρεπε να ψάξω μια λύση για να μην χάνω τις προπονήσεις μου.
Στις αρχές, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούσα πως για να είμαι ασφαλής και να μου περάσει το κρύωμα γρήγορα και ανώδυνα θα έπρεπε να ξεκουραστώ για μερικές μέρες σταματώντας τη γυμναστική. Μέχρι που όλο αυτό άρχισε να με εκνευρίζει και το έψαξα περισσότερο.

Όσες επιστημονικές έρευνες έχουν διεξαχθεί για αυτό το θέμα καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Μπορούμε άφοβα να γυμναζόμαστε όταν είμαστε κρυωμένοι!

Κρύωμα από κρύωμα όμως διαφέρει θα πείτε και εδώ έρχονται οι πιο διαφωτιστικές λεπτομέριες:

Πότε είναι ασφαλές να γυμνάζομαι όταν είμαι άρρωστος;

Κοινό κρύωμα:

Ο πιο εύκολος, απλός και βασικός κανόνας είναι ένας: Για συμπώματα που εντοπίζονται από τον λαιμό και πάνω-δηλαδή για το κοινό κρύωμα-, μπορείτε άφοβα να συνεχίσετε το πρόγραμμα προπόνησής σας με τον ίδιο ρυθμό και ένταση. Αυτό σημαίνει πως συνεχίζετε την σωματική άσκηση κανονικά εάν έχετε καταρροή, ξηρό βήχα, πονόλαιμο, βουλωμένη μύτη κτλ.

Γρίππη:

Εδώ τα πράγματα αλλάζουν. Η γρίππη συνοδεύεται από πόνους στο σώμα, υπερβολική κούραση και πυρετό. Εάν έχετε αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να αναβάλλετε για λίγες μέρες τη γυμναστική σας, έως ότου τα συμπτώματα αυτά υποχωρήσουν.

Για οποιαδήποτε συμπτώματα λοιπόν εντοπίζονται μόνο από το λαιμό και πάνω δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Μάλιστα, θα διαπιστώσετε ότι θα νιώσετε πολύ καλύτερα μετά τη γυμναστική σας και το κρύωμα είναι πιθανό να σας εγκαταλείψει γρηγορότερα!

Προσοχή όμως χρειάζεται για όσα συμπτώματα εντοπίζονται από το λαιμό και κάτω όπως : εμετοί, διάρροιες, πόνοι στο σώμα, υγρός βήχας, πυρετός κτλ. Καλό θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση να αφήσετε στην άκρη τη γυμναστική, να ξεκουραστείτε και εάν τα συμπτώματα επιμένουν να επισκευτείτε έναν γιατρό.

Βέβαια, αυτοί είναι οι γενικοί κανόνες που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας. Πάντα την πρώτη απάντηση μας την δίνει το σώμα μας. Ακούστε το σώμα σας και όταν νιώθετε πως χρειάζεστε ξεκούραση και το κρύωμα σας έχει ταλαιπωρήσει πολύ, δεν χάλασε κι ο κόσμος να χάσετε 2 μέρες την προπόνησή σας!

This entry was posted in Γυμναστική and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s