Καφές: Μύθοι και αλήθειες

Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορα για τον καφέ και τους κινδύνους ή τις ιδιότητές του. Ας ρίξουμε λοιπόν λίγο φως στο τι ισχύει τελικά για το αγαπημένο ρόφημα πολλών!

1.    Ο καφές αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς.

Αλήθεια. Ο καφές αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και προκαλεί υπερένταση.

2.    Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά.

Αλήθεια. Ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Το κύριο αντιοξειδωτικό του καφέ σχηματίζεται κατά το καβούρντισμά του. Μάλιστα, πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως ο μέσος άνθρωπος παίρνει τη μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών μέσα από τον καφέ, μιας και η διατροφή του είναι συνήθως ελλειπής.

3.    Ο «ντεκαφεϊνέ» καφές δεν περιέχει καφεΐνη.

Μύθος. Ο ντεκαφεϊνέ καφές περιέχει καφεΐνη, σε μικρότερη όμως ποσότητα από τον κανονικό καφέ. Ειδικοί εκτιμούν πως περίπου 8-10 ποτήρια ντεκαφεϊνέ καφέ, μας προσφέρουν την ίδια ποσότητα καφεΐνής με 1-2 ποτήρια απλού καφέ.

4.    Ο καφές προκαλεί αϋπνία.

Αλήθεια. Ο καφές προκαλεί υπερένταση και αϋπνία και οι ειδικοί εκτιμούν πως θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή του έως και 6 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

5.    Ο καφές βελτιώνει τις πνευματικές επιδόσεις.

Μύθος. Οι περισσότεροι επιστήμονες μας ενημερώνουν πως ο καφές όχι μόνο δεν βελτιώνει τις επιδόσεις μας, αλλά τις χειροτερεύει όσον αφορά πολύπλοκα πνευματικά προβλήματα.

This entry was posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!