Το Savoir Vivre του δρομέα

1. Εκκίνηση σε αγώνα

εκκίνηση αγώνα δρόμουΕάν δεν είσαι γρήγορος, μην στήνεσαι μπροστά μπροστά στην εκκίνηση ενός αγώνα.

Σε κάθε αγώνα έρχομαι αντιμέτωπη με το ίδιο σκηνικό: Ένα τεράστιο μπουλούκι στριμώχνεται μπροστά στην γραμμή εκκίνησης, ενώ δεν έχουν σκοπό να τρέξουν γρήγορα. Ακόμα και άτομα που συναντάω να περπατούν από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα του αγώνα, έχουν ξεκινήσει πολύ μπροστά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπουκώνει ο αγώνας στα πρώτα μέτρα, κόσμος που είναι πιο γρήγορος να έχει στριμωχτεί πίσω και να πρέπει για τα πρώτα χιλιόμετρα να περπατήσει, να κάνει ελιγμούς, να ανέβει πεζοδρόμιο κτλ.

Είναι αγένεια να στήνεσαι μπροστά στην εκκίνηση του αγώνα αν τρέχεις με αργό ρυθμό. Μην το κάνεις.

2. Μύξες, χλέπες και άλλες σιχαμένες ιστορίες

Όταν νιώθεις την ανάγκη να φτύσεις ή να αδειάσεις το περιεχόμενο της μύτης σου στο πλάι, έλεγξε τον δρόμο πίσω σου και δίπλα σου. Ο συν-δρομέας που ετοιμάζεται να σε προσπεράσει δεν φταίει σε τίποτα!

3. Αερίσου

Δεν θα σκάσεις βέβαια, εάν νιώσεις την ανάγκη να αεριστείς. Κοίτα πρώτα διακριτικά πίσω σου μήπως βρίσκεται κάποιος άλλος κοντά σου και μετά όλο χάρη γίνε αεριωθούμενο!

4. Σκουπίδια

Μην πετάς το άδειο μπουκάλι σου ή την άδεια συσκευασία από το τζελάκι σου κάτω. Όχι μόνο στις προπονήσεις, αλλά και στους αγώνες. Κανείς δεν πρόκειται να τα μαζέψει όλα. Κάνε 1 λεπτό υπομονή και θα βρεις κάποιον κάδο.

5. Χαιρετισμός

Όταν συναντάς άλλον δρομέα στην μοναχική σου προπόνηση πες μια καλημέρα, είναι ευγενικό και όμορφο. Επίσης ΑΝΤΑΠΕΔΩΣΕ τον χαιρετισμό άλλου δρομέα, μην είσαι αγενής.

τρέξιμο στο γήπεδο6. Στο γήπεδο

Όταν τρέχεις χαλαρά, ή κάνεις κάποια αργή προπόνηση, επέλεξε κάποια από τις εξωτερικές διαδρομές του γηπέδου. Οι εσωτερικές χρησιμοποιούνται από όσους κάνουν γρήγορα κομμάτια.

7. Ξέχνα τον πληθυντικό

Όταν χαιρετάς κάποιον δρομέα στο δρόμο, όσο μεγάλος ηλικιακά και αν σου φαίνεται, απέφυγε να μιλήσεις στον πληθυντικό. Κανείς δεν θέλει να νιώθει ηλικιωμένος, πόσο μάλλον όταν τρέχει. Θα του τσακίσεις το ηθικό!

8. Προσοχή στο δρόμο

Παρόλο που όταν τρέχεις νιώθεις πως είσαι το κέντρο του κόσμου, η αλήθεια είναι πως οι οδηγοί δεν σε βλέπουν τόσο εύκολα και σίγουρα δεν τους είναι ευχάριστο να υπάρχει ένας πεζός στην άσφαλτο. Να σταματάς στα φανάρια (εντάξει δεν θα χάσεις το παγκόσμιο ρεκόρ), να ελέγχεις στα STOP και να είσαι προσεκτικός. Πάντα να τρέχεις σε αντίθετη φορά από τα αυτοκίνητα, και όταν είσαι σε δρόμο με κίνηση να μην φοράς ποτέ ακουστικά. Να θυμάσαι ότι οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου δεν θεωρούν ότι κάνεις κάτι σημαντικό και ότι έχεις προτεραιότητα παντού, όπως ίσως έχεις εσύ στο μυαλό σου!

9. Μην φωνάζεις σαν τραμπούκος

Εάν πεζοί ή πιο αργοί δρομείς σου έχουν κλείσει το δρόμο να είσαι ευγενικός. Δεν χρειάζεται να γκαρίζεις «ΑΚΡΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΡΕΕΕΕ» με ένα απλό «Συγνώμη, να περάσω» ή «Συγνώμη, κάνετε λίγο άκρη;» θα μπορέσεις να περάσεις χωρίς να γίνεις κάφρος. Και ΠΑΝΤΑ όταν ανοίγουν δρόμο για να περάσεις να λες ευχαριστώ.

10. Στους εθελοντές των αγώνων

Να είσαι πάντα ευγενικός. Βρίσκονται εκεί και εργάζονται εθελοντικά για να κάνεις εσύ το κέφι σου. Ένα απλό «Ευχαριστώ» όταν σου δίνουν το μπουκαλάκι με το νερό αρκεί για να τους κάνει να χαμογελάσουν.

This entry was posted in Γυμναστική and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s