5 την ημέρα: Τι μετράει;

Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνιστά να τρώμε 400 γρ. την ημέρα φρούτα και λαχανικά. Αυτό αντιστοιχεί σε 5 μερίδες την ημέρα. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι απαραίτητο να είναι νωπά για να μετράνε ως μερίδες στην καθημερινή μας διατροφή. Τα αποξηραμένα και τα κατεψυγμένα μετράνε επίσης. Ακόμα δεν είναι ανάγκη να τρώγονται μόνα τους ξεχωριστά. Εάν βρίσκονται ενσωματωμένα στο γεύμα μας μετράνε ως μερίδες για την διατροφή μας και την υγεία μας.

Τι μετράει για τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών;

Φυσικά μετράνε τα φρέσκα, νωπά φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα κατεψυγμένα αλλά και τα αποξηραμένα. Ακόμα, μετράνε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κονσέρβα. Όταν αγοράζετε φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβες καλό θα ήταν να προτιμάτε αυτά που είναι στους φυσικούς χυμούς τους χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αλατιού και συντηρητικών.

Επίσης για τις 5 την ημέρα μερίδες φρούτων και λαχανικών μετράνε όλα τα λαχανικά που μαγειρεύετε μέσα στο φαγητό σας, όπως π.χ τα φασολάκια, ο αρακάς, το σπανάκι στο σπανακόρυζο ή την σπανακόπιτα, τα λαχανικά μέσα σε σούπες κτλ.

Οι χυμοί φρούτων, καθώς και τα smoothies μετράνε επίσης για τις 5 μερίδες την ημέρα. Παρόλαυτά, όσο χυμό και αν καταφέρετε να πιείτε μέσα στην ημέρα, θα μετρήσει μόνο για 1 μερίδα, καθώς δεν περιέχει την ίδια ποσότητα φυτικών ινών με τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα όσπρια επίσης μετράνε για τις 5 την ημέρα μερίδες φρούτων και λαχανικών, αλλά μόνο ως 1 μερίδα, ακόμα και αν φάτε περισσότερα από ένα πιάτα την ημέρα, καθώς υπολοίπονται σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τι δεν μετράει για τις 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών;

Οι πατάτες, αν και είναι λαχανικό, δεν μετράνε για τις 5 την ημέρα μερίδες φρούτων και λαχανικών στη διατροφή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πατάτες κατατάσσονται θρεπτικά στις αμυλούχες τροφές μαζί με τα μακαρόνια και το ρύζι.

Παρόλαυτά, οι πατάτες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής καθώς είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, Κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη Β.

This entry was posted in Διατροφή, Υγεία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.