Παχαίνει το αλκοόλ;

Φαίνεται πως οι περισσότεροι απο εμάς δεν γνωρίζουμε τις θερμίδες που κρύβονται στα αγαπημένα μας ποτά. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που κοιτάμε έκπληκτοι τη ζυγαριά μας και δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως πήραμε βάρος, ενώ δεν αυξήσαμε το φαγητό μας. Η απάντηση βρίσκεται συχνά κρυμμένη στην ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε.

Θερμίδες στο αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο! Έρχεται 2ο ανάμεσα στα πιο παχυντικά, αμέσως μετά το λίπος που περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο!
Και δεν είναι μόνο η ποσότητα των θερμίδων στο ποτό σας που πρέπει να σας ανησυχεί. Οι θερμίδες που περιέχονται στο αλκοόλ προέρχονται κατά κύριο λόγο από σάγχαρα και είναι κενές θερμίδες. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας. Ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν ίχνη από βιταμίνες και μέταλλα, αλλά είναι τόσο μικρή η ποσότητά τους, που είναι αμεληταία και μη απορροφήσιμη από τον οργανισμό μας.

Γιατί μας παχαίνει το αλκοόλ;

Το αλκοόλ, πέρα από την μεγάλη ποσότητα κενών θερμίδων που περιέχει, έχει άλλη μία κακή ιδιότητα για το σώμα μας: Παρεμβάλλεται στην διαδικασία καύσης του λίπους από τον οργανισμό μας. Ενώ το σώμα μας μπορεί να αποθηκεύει θρεπτικά στοιχεία, ενέργεια και λίπος, δεν μπορεί να αποθηκεύσει την ενέργεια από το αλκοόλ. Για αυτόν το λόγο, όταν καταναλώνουμε αλκοόλ παίρνει προτεραιότητα και οι υπόλοιπες διαδικασίες διαχείρησης ενέργειας και θρεπτικών στοιχείων διακόπτονται. Επειδή οι θερμίδες που παίρνουμε από το αλκοόλ είναι κενές, δεν μας προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα και δεν μπορούν να αποθηκευτούν, το σώμα μας προσπαθεί να τις «ξεφορτωθεί» άμεσα. Έτσι, είναι το πρώτο που μεταβολίζεται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια. Οι υπόλοιπες διαδικασίες που κάνει κανονικά το σώμα μας, όπως το κάψιμο του λίπους και η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, διακόπτονται μέχρι να κάψουμε όλες τις θερμίδες από το αλκοόλ – που δεν είναι και λίγες!

Αλκοόλ και λιγούρες

Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι αρνητικές για την σιλουέτα μας ιδιότητες του αλκοόλ, φαίνεται πως η κατανάλωσή του ευνοεί το άνοιγμα της όρεξης! Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση λιγούρας για ιδιαίτερα λιπαρά φαγητά. Όπως μπορούμε να καταλάβουμε ο συνδυασμός μη καύσης λίπους όταν πίνουμε, με την πρόσληψη έξτρα λίπους και θερμίδων μπορεί εύκολα να μας οδηγήσει σε άυξηση του σωματικού βάρους και αύξηση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας.

Στο επόμενο ποστ θα δούμε τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά και πόσες θερμίδες περιέχουν, ώστε την επόμενη φορά που θα βγείτε για ποτό να γνωρίζετε ακριβώς τι πίνετε!

This entry was posted in Δίαιτα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Παχαίνει το αλκοόλ;

  1. Ο/Η George λέει:

    Είναι αλήθεια οτι δεν πρέπει να πίνουμε πολλούς καφέδες επειδή αυξάνουν τους σφιγμούς μας;

  2. Παράθεμα: Μύθοι και αλήθειες για το αλκοόλ | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

  3. Παράθεμα: Τι να τρώτε για να έχετε πάντα ενέργεια! | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s