Κρατήστε το κρύωμα μακριά!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η βιταμίνη C αποτελεί ένα ισχυρό όπλο κατά του κρυώματος. Μάλιστα θεωρούν πως όχι μόνο προλαμβάνει, αλλά μπορεί και να θεραπεύσει το κρύωμα και να ανακουφίσει τα συμπτώματα γρηγορα και αποτελεσματικά. Τι ισχύει όμως πραγματικά;

Βιταμίνη C.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως η βιταμίνη C προλαμβάνει το κοινό κρύωμα. Η αλήθεια όμως είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 30 επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, έδειξαν πως η βιταμίνη C δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα στην πρόληψη του κοινού κρυώματος. Η κατανάλωση λοιπόν βιταμίνης C δεν βοηθά καθόλου στο να προλάβετε το κρύωμα. Παρόλαυτά, οι ίδιες έρευνες έδειξαν πως η ημερίσια κατανάλωση υψηλής δόσης βιταμίνης C, μπορεί να μειώσει ελαφρά τον χρόνο που κρατάει ένα κρύωμα. Αυτή η μείωση δυστυχώς όμως, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αμελητέα.
Όσον αφορά τη γρίπη, ένας στους τρεις ανθρώπους πιστεύει πως η ημερίσια κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να γιατρέψει τη γρίπη και να ανακουφίσει από τα συμπτώματά της. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο ιός της γρίπης δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με τη βιταμίνη C.

Τα οφέλη της βιταμίνης C στο κρύωμα, είναι πολύ περιορισμένα έως ανύπαρκτα, γι’αυτό και δεν συνιστάται η κατανάλωσή της σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πρέπει να ντυνόμαστε καλά και ζεστά;

Το μόνο που μπορεί να μας δημιουργήσει κρύωμα ή γρίπη είναι οι ιοι. Το να μην είστε ντυμένοι ζεστά ή να νιώσετε πως κρυώνετε όταν είστε έξω, δεν θα σας αρρωστήσει. Όμως, εάν ήδη έχετε τον ιό, το κρύο και η υγρασία μπορεί να βοηθήσουν τα συμπτώματα να εμφανιστούν. Εάν ο ιός βρίσκεται ήδη στη μύτη σας, μπορεί να μην νοσήσετε ποτέ! Εάν όμως βγείτε έξω στο κρύο και την υγρασία αυξάνετε κατακόρυφα τις πιθανότητες να αναπτυχθεί το κρύωμα!

Πώς θα προλάβουμε λοιπόν το κρύωμα;

Πέρα από το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης, αυτό που θα σας θωρακίσει ενάντια στο κρύωμα και τη γρίπη είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής!
Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση πολλών υγρών, καθώς και η συστηματική σωματική άσκηση αποτελούν την αποτελεσματικότερη ασπίδα ενάντια στο κρύωμα.
Εάν λοιπόν θέλετε να κρατήσετε μακριά το κρύωμα φέτος τον χειμώνα να θυμάστε πως πρέπει να τρώτε σωστά και υγιεινά, να γυμνάζεστε συστηματικά και να πίνετε αρκετό νερό, αλλά και ζεστά ροφήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

This entry was posted in Υγεία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Κρατήστε το κρύωμα μακριά!

  1. Ο/Η yannidakis λέει:

    αχ αυτο με τη γυμναστικη πως το κανουν ολη μερα στο γραφειο :[

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s