Δίαιτες Αστραπή (Μέρος 1ο)

Είναι μια εικόνα γνώριμη σε όλους μας: Περάσαμε ωραία στις καλοκαιρινές διακοπές μας και βιώσαμε την απόλυτη χαλάρωση μέσα σε μία καθημερινότητα χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς χαλαρώσαμε λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε και το φθινόπωρο μας βρήκε να κοιτάμε την ζυγαριά μας με απογοήτευση! Ο καθρέφτης δεν είναι πια φίλος μας και μοιάζουμε να ασφυκτιούμε στα ρούχα που μέχρι σήμερα φορούσαμε με άνεση! Ίσως έφταιξαν τα ουζάκια στην παραλία, ίσως εκείνα τα παγωτά που δεν παραλείπαμε να απολαμβάνουμε μετά το γεύμα μας, ίσως εκείνα τα λαχταριστά μεζεδάκια στις παραλιακές ταβέρνες! Ο κατάλογος των «ενόχων» είναι μακρύς (…και λαχταριστός!).

Πολλοί θα αναζητήσουν γρήγορες «λύσεις», καταφεύγοντας στις λεγόμενες δίαιτες αστραπή, ώστε να χάσουν γρήγορα τα κιλά που πήραν κατά τη διάρκεια των διακοπών. Μία δίαιτα αστραπή περιλαμβάνει δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων ημερισίως. Συνήθως συνοδεύεται από ένα «μαγικό» συστατικό ή συνδυασμό τροφών που μας υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί έχουμε ακούσει για την περιβόητη λαχανόσουπα, την δίαιτα με τις μπανάνες και το γάλα, τον ειδικό καφέ που αδυνατίζει κτλ. Μερικές από αυτές τις δίαιτες συστήνουν ακόμα και την χρήση διουριτικών, καθαρτικών και ύποπτων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αστραπή

Ακολουθώντας μία δίαιτα αστραπή είναι πιθανό να παρατηρήσετε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, μία αισθητή μείωση του βάρους σας. Η ζυγαριά θα δείχνει να κατεβαίνει γρήγορα και η ικανοποίησή σας θα είναι μεγάλη για αυτό που καταφέρνετε. Σωστά;

Λάθος! Αυτή η μείωση βάρους που δείχνει η ζυγαριά κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας αστραπή είναι πλασματική και αφορά αποκλειστικά χάσιμο υγρών και όχι λίπους. Έτσι, η καθοδική πορεία της ζυγαριάς δεν διαρκεί για πολύ και σύντομα οδηγούμαστε σε τέλμα. Φτάνουμε έναν ορισμένο αριθμό κιλών και μοιάζει αδύνατο να κατέβουμε πιο κάτω όσο και αν συνεχίζουμε την δίαιτα πεινώντας και καταπονώντας τον οργανισμό μας. Έρευνες έχουν δείξει πως μετά από αυτό το «στατικό» σημείο ακολουθεί μία περίοδος αύξησης του βάρους. Οι περισσότεροι που ακολουθούν δίαιτες αστραπή καταλήγουν να ξαναπαίρνουν το βάρος που είχαν αρχικά χάσει και σε πολλές περιπτώσεις να παίρνουν ακόμα και περισσότερο! Αυτό είναι γνωστό ως «φαινόμενο γιο-γιο».
Το φαινόμενο γιο-γιο είναι κοινό στους ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτες αστραπή και συνεχώς παρατηρούν πως το βάρος τους αυξομειώνεται. Πώς όμως συνδέεται το φαινόμενο αυτό με τις δίαιτες αστραπή;

Το φαινόμενο γιο-γιο

Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια (θερμίδες) για να μπορεί να λειτουργεί σε καθημερινή βάση. Ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας καίει θερμίδες για να μπορεί να λειτουργεί ονομάζεται μεταβολισμός. Σε μία δίαιτα αστραπή, η ημερίσια συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι πολύ χαμηλή. Λόγω του έντονου υποσιτισμού το σώμα μετά το αρχικό σοκ, προσαρμόζεται στη νέα αυτή κατάσταση. Ο μεταβολισμός προσαρμόζεται ώστε να μπορεί το σώμα να διενεργεί όλες τις λειτουργίες χρησιμοποιώντας λιγότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως χρειάζονται λιγότερες θερμίδες για να πάρουμε βάρος. Έτσι, είναι σχεδόν βέβαιο πως μετά το τέλος της δίαιτας αστραπή θα πάρουμε κιλά γρήγορα. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να διατηρήσει αυτόν τον χαμηλό ρυθμό μεταβολισμού για μήνες, ή ακόμα και χρόνια μετά από μία δίαιτα υποσιτισμού.

This entry was posted in Δίαιτα and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Δίαιτες Αστραπή (Μέρος 1ο)

  1. Παράθεμα: Η δίαιτα αστραπή της Μενεγάκη! | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

  2. Παράθεμα: Χάστε τα κιλά των γιορτών! | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

  3. Παράθεμα: Πώς να μην ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

  4. Παράθεμα: Πώς να διαλέξω διαιτολόγο; | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

  5. Παράθεμα: Παραμυθιάσου κι εσύ για τα κιλά σου! | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

  6. Παράθεμα: Παραμυθιάσου κι εσύ για τα κιλά σου! Ξανά και ξανά! | 5 την ημέρα + Γυμναστική = Υγεία

Στείλτε σχόλια και παρατηρήσεις!

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s