Πόσο είναι 5 την ημέρα;

Για έναν μέσο ενήλικα, μία μερίδα φρούτων και λαχανικών αντιστοιχεί σε 80 γραμμάρια. Οι 5 την ημέρα μερίδες λοιπόν ισοδυναμούν με 400 γραμμάρια. Επειδή όμως είναι πρακτικά αδύνατο να κυκλοφορούμε συνεχώς με μια ζυγαριά στο χέρι, καλό θα ήταν να μπορούμε να ξεχωρίζουμε χοντρικά σε ποιές ποσότητες φρούτων και λαχανικών αντιστοιχεί η περιβόητη 1 μερίδα απο τις 5 την ημέρα που πρέπει να καταναλώνουμε.

Μερίδες φρούτων

Φρέσκα, νωπά φρούτα:

Για τα φρούτα μικρού μεγέθους, 1 μερίδα θεωρείται η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φρούτων, αναλόγως με το μέγεθός τους. Πχ. 2 ακτινίδια, ή 6-7 φράουλες, ή 10-12 κεράσια, ή 3 βερύκοκα.

Για τα φρούτα μεσαίου μεγέθους, 1 μερίδα θεωρείται η κατανάλωση ενός φρούτου. Π.χ 1 μήλο ή 1 αχλάδι, ή 1 πορτοκάλι.

Για τα φρούτα μεγάλου μεγέθους, 1 μερίδα θεωρείται ένα μέρος του φρούτου ανάλογα με το μέγεθός του. Π.χ μισό γρέιπ φρουτ, ή μία φέτα καρπούζι, ή μία φέτα πεπόνι.

Αποξηραμένα φρούτα:

Για τα αποξηραμένα φρούτα 1 μερίδα αποτελούν τα 30 γραμμάρια φρούτων. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας σταφίδες, ή 3 ξερά δαμάσκηνα, ή  2 αποξηραμένα σύκα.

Μερίδες λαχανικών

Πράσινα νωπά λαχανικά:

1 μερίδα από τις 5 την ημέρα που πρέπει να καταναλώνουμε θεωρείται η κατανάλωση 4 γεμάτων κουταλιών της σούπας από πράσινα λαχανικά. Π.χ 4 γεμάτες κουταλιές σπανάκι, ή λάχανο, ή μαρούλι.

Μαγειρεμένα λαχανικά:

Για τα μαγειρεμένα λαχανικά 1 μερίδα θεωρείται η κατανάλωση 3-4 γεμάτων κουταλιών της σούπας. Π.χ 3-4 γεμάτες κουταλιές της σούπας καρότα ή καλαμπόκι, ή αρακά ή αντίστοιχα 7-8 φουντίτσες κουνουπίδι ή μπρόκολο.

Κατεψυγμένα λαχανικά και λαχανικά σε κονσέρβα:

Ισχύουν οι ίδιες ποσότητες, όπως ακριβώς και για τα νωπά και τα μαγειρεμένα λαχανικά.

This entry was posted in Διατροφή, Υγεία and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.